mattila

Rennosti vaan

  • Rennosti vaan

Sanovat, että pitäisi leppoistaa. Karsia elämästä epäoleellinen silppu pois ja keskittyä olennaiseen. Aina ei tarvitse säntäillä kuin päätön kana, joskus tekee hyvää olla vaan.

Kun kolmeen vuoteen en ole liikutellut muuta kuin silmiä, täytyy todeta, että oikeassa ovat leppoisuusevankelistat. Stressi on poissa, kun epäolennaiset pikkuasiat eivät täytä mieltä. Ajan kuluminen on muuttunut negatiivisesta positiiviseksi asiaksi. Tietokoneen avulla mahdollisuudet harrastaa ovat lähes rajattomat. Ja kanssaihmisten hermoja pystyy koettelemaan ihan vanhaan malliin.

Kaikki on hyvin kun vain henki kulkee. Ja sen kulkemisesta huolehtii sellainen high tech -turbo ettei paremmasta väliä. Toista vuotta on täysin leppoistuneita palkeita pullisteltu maskin kautta kotihoidossa, vaikka alkuun painostus trakeostomiaan oli kova. Tekniikka on laukannut tässäkin, ja älykkäällä algoritmilla varustettu ei-invasiivinen ventilaattori on ainakin ensimmäisen vuoden ajan huolehtinut riittävästä kaasujen vaihdosta.

Ja entäs syöminen sitten. Ei enää stressiä, että joutuisi hengissä pysyäkseen pakottamaan kurkusta alas vastenmielistä tavaraa. Kaikki menee letkussa ohituskaistaa makunystyröiden ohi mahaan. Kuinka monesti tästä haaveilinkaan koulun ruokalassa tillilihalautasen takana. Systeemi mahdollistaa kotieläimettömässä perheessä kätevän tavan hävittää ruoantähteet: kaikki blenderiin ja mahaan. Yritäpäs samaa suun kautta. Ja parasta kaikessa: mitä rasvaisempaa ja täyttävämpää pistelee napaan, sen parempi. Ei tarvitse kantaa abstraktia huolta sepelvaltimoista, sen kuin mättää menemään.

Liikkumisesta sanon vain, että ennen pelkästään kuninkaallisia kanniskeltiin paikasta toiseen. Sähköpyörätuolista eivät keisaritkaan osanneet edes haaveilla.

Voin vilpittömästi suositella tätä elämäntapaa kaikille, joita arjen kiireet ahdistavat. Vaikkei ruoka enää maistukaan, elämä maistuu senkin edestä. Varsinkin syksyisinä räntäaamuina päivä lähtee mukavasti käyntiin, kun saa aamukahvit vuoteeseen ja voi suoda ajatuksen niille, joilla palvelu ei pelaa yhtä hyvin. Meillä leppoisilla on joka päivä isänpäivä. 

Mikäs tässä on ollessa. Löysin rantein.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuli kummallisen epätodellinen olo. Minullekaan ei ruoka jossain vaiheessa maistunut. Tarjotin näytti epämiellyttävälle ja haisi pahalle, kun lautasella olleen suojakannen poistin. Nyt maistuu kaikki mitä edessäni nään. Söisin enemmän kuin on hyväksi. Toivon, että ruokahalusi palaa. Liekö letkuruokinta ihan oikeaa vai ironiaako siihen sisältyy myös? Toivotan sinulle kaikkea hyvää. Minullekin suotiin jatkot Meilahdessa, kuinka kauan jatkuvat, en sitä tiedä. Ehkä meillä on jokin tehtävä vielä jäljellä tai useampia.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Nieleminen lakkasi onnistumasta kesällä 2014, sen jälkeen on kaikki mennyt letkulla mahaan. Ruokahalussa ei sinänsä ole vikaa, nielemislihakset vain ovat halvaantuneet.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila Vastaus kommenttiin #3

Niinhän tässä taudissa käy. Minulla alkoi viisi vuotta sitten käsistä, sitten jalat, suu ja keuhkot. Silmät usein säästyvät pitkään, ja nykytekniikalla se riittää ihan OK elämiseen. Kunnes tulee se viimeinen keuhkokuume.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Koetko keuhkokuumeen armahduksena? Äitinikin kuolinsyyksi sanottiin keuhkokuume. Moni on pelastettu vielä siinäkin vaiheessa.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila Vastaus kommenttiin #5

No en nyt toki. Viimeiseen asti niitä yritetään välttää, mutta parin kuukauden välein tuppaa uusimaan. Ei voi välttyä altistukselta, kun perheessä on vilkas päiväkoti-ikäinen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Päiväkoti-ikäinen on paras lahja ja elämisen merkki. Saa unohtamaan ikävät asiat.