mattila

Kaikki blogit puheenaiheesta Itsenäisyyspäivä

Tuntematon sotilas ja tunnettu sota

Kävin katsomassa Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan jo marraskuun alussa, melko pian ensi-illan jälkeen. Olen kuitenkin malttanut pantata julkista mielipidettäni elokuvasta melkein itsenäisyyspäivään asti. Nyt kun kaikki muut ovat jo siitä sanottavansa sanoneet ja elokuvaa kritisoitu, kiitetty, juhlittu ja hehkutettu, minä haaveilen saavani siitä ns. viimeisen sanan.

Linnan juhliin luomuasussa? Suomineidon asukoodi puhuttaa

Suomalaiskansalliseen keskusteluperinteeseen kuuluva julkinen arvuuttelu ja hypetys Presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhlien pukeutumiskoodista/käytänteistä  on noussut uusiin sfääreihinsä. Eräät kutsun saaneet ovat vihjaisseet aikovansa käyttää juhlavaatetuksen täydentäjänä asustekokonaisuutensa osaksi liitettyjä 'täsmädesignkoruja ja -riipuksia', joita ei kuva-aihionsa puolesta todellakaan olla totuttu pitämään ns. poliittisesti korrekteina valtakunnan virallisimmassa juhlassa.

Suomen itsenäisyyspäivä ja itsenäisyyspäivän juhla ovat nationalismia

Kahden päivän päästä juhlitaan Suomen itsenäisyyspäivää, silloin on lippukorkealla ja kansallisuus huuma katossa sillä on Suomen 99 itsenäisyyspäivä. Suurimpia puheenaiheita nyt ja ensivuonna kun Suomi pyöreitä ovat Suomi ja suomalaisuus, se mitä se merkitsee ja mitä se on tulevaisuudessa. Suomen lipu ja vaakuna, Suomen hallitus ja eduskunta, Suomen kieli ja koululaitos, Suomen taide ja kulttuuri, sekä Suomen itsemääräämis oikeus ja vuorovaikutus muiden kansakuntien kanssa ovat vahvoja nationalismin symboleita.

Itsenäisyysjuhla on näköharha

Elämme näköharhassa - meillä ei ole itsenäisyyttä siinä mielessä, mitä se oli vielä ennen EY - kansanäänestystä.

Me voimme vain juhlia 100-vuotisjuhlaa siitä hetkestä, kun tuolloinen Suomen suuriruhtinaskunnan senaatti antoi itsenäisyysjulistuksen, joka tunnustettiin Neuvosto-Venäjän toimesta 4. tammikuuta 1918. Tänään emme enää ole itsenäisiä niillä tunnusmerkeillä mitä kansalliseen itsenäisyyteen kuuluu. Suurin itsenäisyytemme kohokohta oli vuonna 1975, kun tuolloinen presidentti Urho Kekkonen kopautti kokousnuijalla ETYK-kokouksen päättyneeksi.

Toteutumattomien katastrofien maa

Suomessa ollaan harvinaisen kiinnostuneita, jopa huolissaan, siitä mitä meistä ulkomailla ajatellaan. Totuus on, että ei meistä paljon ajatella eikä tiedetä, naapurimaissa sentään jotain.

Ruotsalaisesta näkökulmasta Suomi on ollut toteutumattomien katastrofien maa. Näitä sanoja käytti vuonna 1962 ruotsalainen kenraali Bo Westin. Samanniminen tutkielma julkaistiin vuonna 2000 Ruotsin turvallisuuspoliittisen eliitin Suomi-kuvasta.

Itsenäisyyspäivän tönkköä maan tapaa pitää muuttaa

# Itsenäisyyspäivää pitää viettää maassa maan tavalla. Mutta maan tapaa voidaan muuttaa. Jos minulta kysytään, muuttaisin suomalaista tapaa monta askelta demokraattisempaan ja inhimillisempään suuntaan. Meillähän suuri osa kansasta istuu television ääressä ja seuraa presidentinlinnan kättelyä, joka on kuulemma vuodesta vuoteen Suomen eniten seurattu ohjelma.

Rohkea mies

Nimittäin tuo Hannes Hynönen, 101 vuotta (ja pian 102). Kohosi jämptillä esiintymisellään linnan juhlien sympaattisimmaksi hahmoksi ohi kaikkien päiväperhosten ja mikä parasta:

 

.

 

 

.

 

Uskalsi tanssittaa itseään Sofi Oksasta wink

Itsenäisyys on valoa pimeyden keskellä

Vaakasuoraan räimivästä räntäsateesta huolimatta Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Itsenäisyyspäivän ateria: Uunipotut ja savulohikastike

Meillä vietetään itsenäisyyspäivää hieman apeissa tunnelmissa. Räntää tulee, auto on rikki (taas) ja molemmat lapset kuumeessa.

Itsenäisyyspäivän lounas kuitenkin piristi mieltä. Tein uuniperunoita ihan tavallisista yleisperunoista (keltainen pussi), ja hyviä olivat. Erityisen hyvää oli niiden kanssa tarjottu savulohikastike. Tämä ruoka sopii mielestäni niin arkeen kuin juhlaankin.

 

Savulohikastike (esimerkiksi uuniperunoille)

1 prk kermaviiliä

Julkaise syötteitä