mattila

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomalainen kirjallisuus

Matkoja muusikoiden haudoille

Suomessa kirjoitetaan pahuksen hyväää esseistiikkaa. Antti Nyléniä olen ennenkin kehunut, ja nyt olen innostunut myös Jukka Koskelaisesta. Olen lukenut häneltä kolme esseekokoelmaa, Atlantiksen perintö, Mahtava minä ja Sanoja mustan tähden alla. Tässä viimeksimainitussa hän tekee matkoja muusikoiden haudoille, ja keskittyy hiljattain kuolleisiin legendoihin. David Bowie ja Leonard Cohen ovat tietysti ilmeisiä valintoja, mutta mukaan on päässyt myös oudompia hemmoja.

Hevonen Mannerin runoissa V

Palaan vielä Eeva-Liisa Mannerin (1921-1995) hevosrunoihin ja niiden filosofisiin ulottuvuuksiin. Ihmisellä on vuosituhansien ajan ollut monipuolinen kumppanuussuhde eläinten kanssa, mutta se kriisiytyi Descartesin aikaan 1600-luvulla, jolloin ihmiskäsitys muuttui dualistiseksi ja eläimet suljettiin inhimillisen cogiton ulkopuolelle, mekanistiseen aineen maailmaan.  Aineen ja hengen dualismi paikantuu uuden ajan rationaalisen filosofian ja tieteen kehityksen ratkaisevaan taitekohtaan.

Taas nainen toiseksi, miksi edes syntyvät?

Luin ohimennen Iltasanomien jutun, jossa esiteltiin "8 syytä miksi Saara ei voittanut" vaikka oikeasti ne olivat toimittajan arvailuja. Vai kuulostaako teistä todennäköiseltä vaikuttimelta mm.

Kylmää sotaa ja rakkautta

Naiset pitävät pystyssä suomalaista kirjallisuutta. He lukevat ja ostavat kirjoja enemmän kuin miehet ja kirjoittavat usein myös parhaat kirjat.

Viimeksi jaetusta viidestä kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajasta peräti neljä on naisia: Laura Lindstedt, Riikka Pelo, Ulla-Leena Lundberg ja Rosa Liksom.

Ulkomuistista lueteltuna samaan sarjaan voidaan lukea mm. Sofi Oksanen, Pirkko Saisio, Katja Kettu, Sirpa Kähkönen, Leena Krohn, Heidi Köngäs, Pirjo Hassinen, Taina Latvala, Anni Kytömäki, Selja Ahava ja moni muu. Luetteloa voisi jatkaa pitkäänkin.

Parhaat kirjat 2015

On aika julkaista tähän asti salassa pidetty Mellerin lista. Se sisältää vaikuttavimmat kirjat, jotka olen tänä vuonna lukenut. Ne eivät välttämättä ole parhaita, kuten otsikko väittää, koska on mieletöntä panna kirjoja paremmuusjärjestykseen, mutta ne ovat tavalla tai toisella tehneet minuun vaikutuksen.

Tilan säästämiseksi tässä on kymmenen kirjan lista vain kotimaisesta kaunokirjallisuudesta. Kirjan yhteyteen on poimittu lause tai pari Uuteen Suomeen tekemistäni arvioista. Nousevia tähtiä ovat Kaaja, Latvala, Korkea-aho ja Seppänen. Seuratkaa heitä!

Isipappablues on melankolisen rehellinen kertomus isäksi kasvamisesta

Hippo Taatilan esikoisromaani Isipappablues (Into, 2014) on koskettava kertomus isäksi tulemisesta, isyyden hyvistä ja huonoista hetkistä sekä isänä olemisen muutoksista. Samalla se tarjoilee lukijalle hienovireistä yhteiskuntakritiikkiä ja rikasta kielenkäyttöä.

 

"Puhtaus on elämäni määräys"

Lokakuun 10. päivä vietetään kansalliskirjailija Aleksis Kiven päivää. Päivä on myös suomalaisen kirjallisuuden päivä.

Sen kunniaksi kirjoitin espanjankieliseen blogiin Kivestä ja Kiven pääteoksesta. Koska tänä syksynä työskentelen myös Nurmijärven Kirkonkylässä, kävin kylän keskustassa ottamassa muutamia kuivia Aleksis Kiven patsasta.

Julkaise syötteitä